PATARIMAI - DISBAKTERIOZĖ (disbiozė) - Deimantė Rapalytė-Kuliešienė

Publikuota 2023-06-06

Jūs klausiate, mes atsakome.

Po įrašo apie vaikų sveikatą, sulaukėme klausimo apie disbiozę ir kaip būtų galima padėti, ypatingai, vaikui.

Taigi, kas yra disbakteriozė, dar kitaip vadinama disbioze, atsako sveikos mitybos terapeutė Deimantė Rapalytė-Kuliešienė.

 

Disbakteriozė (disbiozė). Kas tai yra?

 

Tai yra normalios žarnyno mikrofloros sudėties bei savybių pasikeitimas.

 

Kokie disbiozės simptomai?

 

Gali kamuoti pilvo skausmas, dujų kaupimąsis, kietėti viduriai, kilti rėmuo.

 

Kiek žinau, tai įgyjama. Kokia grupė žmonių dažniausiai suserga disbioze?

 

Labai dažnai disbakteriozė išsivysto po antibiotikų vartojimo. Taip pat žmonės, gydomi chemoterapija, gali pajusti disbakteriozės simptomus.

 

Dėl kokių priežasčių pasireiškia disbiozė?

 

Kai yra sutrikdoma natūrali žarnyno mikroflora, pasikeičia esančių bakterijų kiekis, staiga sumažėja gerųjų bakterijų kolonijos.

 

Ar įmanoma išgydyti disbiozę?

 

Taip, galima. Reikėtų taikyti mitybos korekcijas - vengti cukraus, kviečių, mielių turinčių maisto produktų, įtraukti specifinius papildus - imbierą, greipfrutų sėklų ekstraktą, alyvmedžių lapų ekstraktą, homeopatinius preparatus - nux vomica homaccord.

 

Į ką svarbu atkreipti dėmesį sergant disbioze?

 

Labai svarbi mityba, gyvenimo būdas, higiena, stresas.

 

Kokius maisto produktus reikėtų dažniau vartoti?

 

Reikėtų vartoti prebiotinių kultūrų – cikorijų, svogūnų, česnakų, smidrų, bananų, avižų, kad gerosios bakterijos turėtų kuo maitintis. Taip pat svarbu įtraukti probiotikų gausaus maisto – raugintos daržovės, obuolių sidro actas, kombuča, gira. Svarbu įtraukti ir antibakterinių maisto produktų – česnakų, svogūnų, imbiero, žolelių, tokių kaip raudonėlis ar mairūnas.

 

Kokių maisto produktų vengti, kurių išvis atsisakyti?

 

Reikėtų vengti cukraus turinčių, perdirbtų miltų gaminių.