Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.
Kai tik imsite planuoti nėštumą arba sužinosite, kad laukiatės, nori nenori teks keisti mitybos įpročius. Ir ne vien dėl įsitikinimo, jog reikia pereiti prie sveikesnių produktų. Juk nėštumo metu moteris susiduria su daug naujų iššūkių: pykinimas, užkietėję viduriai, sulėtėjęs virškinimas, pilvo pūtimas ir t. t.
Kokių itin konkrečių pokyčių imtis, jums pasakys jūsų gydytojas arba asmeninis mitybos konsultantas, tačiau galiu pasidalinti keliais patarimais, kurie buvo naudingi man.
Susirūpinkite folio rūgštimi
Bent mėnesį iki pastojimo, o vėliau ir viso nėštumo metu rekomenduojama kiekvieną dieną suvartoti bent 400 mikrogramų (0.4 miligramų) folio rūgšties. Šis vitaminams priskiriamas junginys susijęs su ląstelių dalyba ir augimu, todėl yra toks svarbus būtent nėštumo metu. Galima gerti folio rūgšties papildus, bet juk visada verta maksimalią naudą gauti iš maisto.
Folio rūgšties yra sorų kruopose, lęšiuose, avinžirniuose, žemės riešutuose, lazdyno riešutuose, vištienos ar veršienos kepenėlėse. Galbūt nustebinsiu, bet būtent nėštumo metu pirmą kartą gyvenime gaminau patiekalus iš sorų kruopų.
Valgykite daugiau skaidulų
Visada pergyvenau, kad mano racione šiek tiek per mažai skaidulų, todėl bent jau nėštumo metu ėmiausi taisyti šią klaidą. Skaidulos leidžia apsisaugoti nuo vidurių užkietėjimo, reguliuoja cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio lygį. Beje, skaidulos palaiko sveiką kūno svorį, todėl nėštumo metu nereikės tiek pergyventi dėl nenormalių svorio pokyčių.
Svarbu pasistengti, jog kasdien suvalgytumėt bent 25-30 gramų skaidulų. Pirmojo trimestro metu, kai pykino ir apskritai nesinorėjo valgyti, vartoti daugiau skaidulų sekėsi sunkiai, tačiau antro trimestro metu į racioną įtraukiau daugiau gervuogių, aviečių, kriaušių, obuolių (tik nelupkite žievelės!), žirnelių, brokolių, miežių ir lęšių.
Nepamirškite vitamino C
Gal dėl to, jog šiuo metu siaučia daug virusų ir, apskritai, mano nėštumas nusimatė šaltuoju metų laiku, mano gydytoja iš karto paklausė, ar gaunu pakankamai vitamino C. Vitaminas C yra puikus antioksidantas, imuniteto stiprintojas ir vaidina svarbų vaidmenį vaikelio vystymosi procesuose.
Du mano mėgstami produktai, kurių stengiuosi valgyti daugiau – tai spanguolės ir brokoliai. Nėštumo metu nesinorėtų pasigauti kokios nors šlapimo takų infekcijos, o spanguolės yra puiki prevencinė priemonė. Spanguolių galima drąsiai valgyti visų trijų trimestrų metu. O kas dėl brokolio, tai jis apskritai yra daržovė superžvaigždė, nes ne tik turi daug vitamino C, bet ir yra lengvai virškinamas.
Lengviau virškinamas maistas – tikras išsigelbėjimas
Jau minėjau lengvai virškinamo brokolio naudą, tačiau nėštumo metu itin aktualu, kad vartojamas maistas neapsunkintų virškinimo. Čia puikiai pasitarnauja košės. Sutrinant avižinius dribsnius suskaidoma krakmolo struktūra, todėl avižines košes skrandis virškina lengviau nei mažiau apdorotus produktus. Dribsnius tinka valgyti pusryčiams, pietums, vakarienei, juos galima integruoti į saldžius ir sūrius patiekalus. Nėštumo metu kartais nėra jėgų ar laiko gaminti sudėtingus patiekalus, o įvairios natūralios užpilamos košės paruošiamos itin greitai. Man avižinė košė buvo tikras stebuklas pykinimo metu, nes avižos neturi jokio intensyvaus kvapo, todėl prisiversdavau ją valgyti neturėdama apetito.
Iš lengvai virškinamų produktų dar galima paminėti skrudintą duoną, baltuosius ryžius, bananus bei kiaušinius.
Beje, pastebėjau, kad nėštumo metu tikrai verta išmėginti super maistą miltelių pavidalu, kadangi dažnai nepajėgsite suvalgyti organizmui reikiamo sveikų produktų kiekio, o juk energijos ir naudingųjų medžiagų prarasti nesinorėtų.
Tikiuosi, kad mano asmeninė patirtis Jums bus vertinga ir linkiu ramaus laukimo.