Artėjant pavasariui vis labiau pradedame domėtis sveikesne mityba, žalumynais, detoksikacija.
Detoksikacijai priklauso ŽALIA spalva. Šios spalvos pigmentų turinčiame maiste yra labai mažai kalorijų, todėl teigiamai veikia medžiagų apykaitą, gausu chlorofilo, kuris stimuliuoja raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, išplečia kapiliarus, skaido kraujo krešulius ir stiprina širdį. Žalios spalvos produktuose gausu ir vitaminų A, C, E, kurie padeda apsisaugoti nuo ligų.
Kas yra detoksikacija? Kaip jai pasiruošti ir kaip teisingai praktikuoti? Apie šiuos ir daugiau klausimų kalbamės su sveikos mitybos terapeute Deimante Rapalyte-Kuliešiene.
Tai fiziologinis ar medicininis toksinių medžiagų pašalinimas iš gyvo organizmo, įskaitant žmogaus organizmą, kurį daugiausia atlieka kepenys.
Natūralu, kad per žiemą valgome sočiau, judame mažiau, pasidarome vangesni ir pradėjus šviesti pirmiesiems saulės spinduliams norime atgauti energiją bei jaustis lengvesni.
Labai svarbu žinoti savo sveikatos būklę, įsivertinti kraujo rodiklius. Taip pat moteriai negalima atlikti jokių detoksikacijos dietų, jeigu laukiasi.
Svarbu atkreipti dėmesį į savo savijautą, fizinį ir darbo krūvį, detoksikacijos metu rekomenduočiau rinktis lengvesnę mankštą vietoj intensyvių treniruočių, taip pat svarbu jaustis emociškai ir fiziškai pailsėjus, kitaip bus sunku laikytis detoksikacijos, gali kamuoti bloga nuotaika ir energijos trūkumas.
Priklausomai kokią mitybą renkamės, kaip intensyviai norime, kad organizmas išsidetoksikuotų, galima rinktis trumpas 3-5 dienas ar net trijų savaičių kursą.
Detoksikacijos metu svarbu valgyti pakankamai, nes tai nėra badavimo dieta, kaip daugelis įsivaizduoja. Kad vyktų sklandūs detoksikacijos procesai mums labai svarbu gauti pakankamai baltymų, nes ten esančios amino rūgštys dalyvauja daugelyje toksinų šalinimo procesų, taip pat svarbu suvartoti pakankamai ląstelienos, kurios gausu daržovėse, vaisiuose, uogose, riešutuose, ankštiniuose, kruopose. Taip pat svarbu įtraukti daug žolelių, prieskonių, kokybiško vandens, žolelių arbatos. Detoksikacijos metu patartina atsisakyti daug kavos, alkoholinių gėrimų, perdirbto maisto, buvimo užterštose patalpose, vengti chemijos namuose.
Burokėliai, brokoliai, obuoliai, mėlynės ir citrinos. Patarčiau šiuos maisto produktus rinktis ekologiškus, kad galėtume vartoti citriną su visa žievele, obuolius su visa skūrele.
Kokteilis iš obuolio, žalio arba miltelių burokėlio, braškių ir mėlynių, saliero stiebo, banano ir vandens.