Žindančios mamos mityba

Žindančios mamos mityba
Publikuota 2024-03-14 Skaitė 2216

Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.

 

Kiekviena būsima mama nėštumo metu stengiasi savimi rūpintis valgydama sveiką maistą, jei reikia, įtraukdama į savo mitybą papildomus produktus. Po gimdymo šiuos gerus įpročius svarbu išlaikyti ir vis dar nevėlu suformuoti keletą naujų, nes žindymo laikotarpis taip pat svarbus tiek mamai, tiek vaikeliui. Dalinuosi keliomis rekomendacijomis apie konkrečius produktus bei patiekalus, kurie galėtų praturtinti žindančios mamos mitybos racioną.

 

Avižos

Dažnai žindančioms mamoms patariama valgyti daugiau avižų. Nors nėra tvirtų mokslinių įrodymų, jog šis produktas padidintų moters pieno kiekį, yra keletas niuansų, kurie galėtų turėti netiesioginę įtaką. Avižos turi pakankamai kalorijų ir galėtų būti vadinamos komforto maistu. Valgydama tokį maistą labiau atsipalaiduoji, o tai tikrai teigiamai veikia žindymą. Be to, nuolatos valgant avižas gerėja kraujo apykaita, todėl kraujas geriau cirkuliuos ir pieno liaukose. Lepinkite save greitai paruošiamomis avižų košėmis, o jei norisi papildomų skonių, gardinkite jas džiovintais vaisiais ar vaisių milteliais.

 

Pilno grūdo produktai

Pilno grūdo kruopos ir patiekalai, pagaminti iš tokių kruopų, svarbūs žindančios mamos mityboje, nes juose gausu skaidulų, mineralų, vitaminų, angliavandenių, baltymų ir sveikatai naudingų nesočiųjų riebalų. Valgant pilno grūdo kruopas ilgiau juntamas sotumo jausmas, užtikrinama tinkama virškinimo sistemos veikla, be to, palaikomas tinkamas cukraus kiekis kraujyje. Manoma, kad pilno grūdo produktai skatina hormonų, atsakingų už moters pieną, gamybą.

 

Lapiniai žalumynai

Kopūstai, lapiniai kopūstai kale, špinatai – visos šios daržovės turi vitaminų A, C, E, K, taip pat skaidulų ir kalcio. Verta paminėti, kad mamos pienas neturi tiesioginio ryšio su jos skrandžiu, todėl nuo jūsų valgytų kopūstų kūdikiui pilvelio nepūs ir galite juos valgyti ramia sąžine. Turbūt atlaidžiau į juos žiūrėsite ir pati, nes po gimdymo pilvo pūtimas nebebus tokia opia problema. Jei rečiau keliaujate į parduotuvę šviežių lapinių daržovių, pravartu po ranka turėti išdžiovintų ir sumaltų, kad galėtumėte lengvai panaudoti gaminant sriubas, padažus ar net įvairiuose kepiniuose.

 

Saldžiosios bulvės

Kadangi žindančios mamos mityboje turi būti pakankamai angliavandenių bei daržovių, kurios turi daug vitaminų, saldžiosios bulvės (batatai) čia puikiai tinka. Šioje daržovėje yra daug vitamino A, kuris toks svarbus gerai regai, širdies ir plaučių stiprinimui. Užtenka suvalgyti vieną vidutinio dydžio saldžiąją bulvę ir organizmas aprūpinamas rekomenduojama vitamino A dienos doze. Batatai  taip pat yra geras kalio šaltinis, o juk kalio organizmui žindymo metu reikia kiek daugiau nei įprastai.

 

Sėklos

Į savo glotnučius, rytines košes galite įtraukti papildomą ingredientą – įvairias sėklas. Sezamo sėklos yra turtingos kalciu ir variu, jos stiprina imuninę sistemą bei raudonųjų kraujo kūnelių vystymąsi. Būtent šias sėklas patartina šiek tiek susmulkinti, kad organizmas geriau įsisavintų.

Kai kurioms moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu pakyla cholesterolio kiekis, todėl galima paįvairinti mitybą burnočio sėklomis, kurios cholesterolio kiekį mažina. Ši dar nuo seniausių laikų naudota sėkla turi daug  skaidulų ir baltymų. Apskritai, dauguma augalų sėklų yra turtingos organizmui svarbiais mineralais ir naudingaisiais riebalais, todėl laikotarpis po gimdymo yra puiki proga paragauti neragautų sėklų.

 

Lašiša

Kol kas kalbėjome vien apie augalinius produktus, bet vertėtų nepamiršti mėsos bei žuvies. Kai rinksitės žuvį, pirmenybę galite teikti lašišai. Tai puikus baltymų šaltinis. Lašišoje gausu vitamino B12 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali apsaugoti moterį nuo pogimdyminės depresijos. Valgydama  lašišą moteris gauna dokozaheksaeno rūgšties. Tai omega-3 riebalų rūgštis, kuri yra svarbi kūdikio nervų sistemos vystymuisi.

 

Kelios mintys pabaigai

  • Jei esate vegetarė ar veganė, jūsų organizmui gali trūkti būtent vitamino B12, kuris paprastai gaunamas su mėsa, kiaušiniais ir pieno produktais. Jei kūdikiui trūktų šio vitamino, gali pasireikšti įvairūs neurologiniai sutrikimai. Vitaminu galima apsirūpinti valgant jūros dumblius.
  • Jei pastebėjote, kad kūdikį beria, tai galėtų būti jo organizmo reakcija į konkrečius maisto produktus, tad savo mityboje teks paeksperimentuoti. Žinoma, nereikia pulti į paniką, tikrai atrasite savo kelią.
  • Be galo svarbu prisiminti, kad jūs atlaikėte nėštumą ir gimdymą, tad metas dažniau pagalvoti ne vien apie vaikelį, bet ir apie save – tiesiog kartais pasilepinkite maistu, kurį labiausiai mėgstate.

 

Taip pat skaitykite
2020-01-08
Kalbiname mitybos specialistę Deimantę Rapalytę iš Deimantės sveikatingumo klinikos apie vitaminus g...
2020-04-06
Karantino laikotarpiu, kai vaikai visas dienas būna namuose, neveikia nei darželiai, nei mokyklos, n...
2023-02-27
Nors prieš 10 metų Lietuva dar galėjo didžiuotis esanti viena iš lyderių pasaulyje pagal vaikų sveik...
2024-01-12
Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.   Kai tik imsite planuot...
Susijusios prekės
text_reviews
Turi daug skaidulų ir kalio. Pasigaminkite maistingus patiekalus patys: mūsų maisto miltelia..
€427
35
text_reviews
Špinatai yra super maistas. Juose yra gausybė maistinių medžiagų, mažai kalorijų. Špinatai svar..
€599
68
Turi daug skaidulų ir kalio. Pasigaminkite maistingus patiekalus patys: mūsų maisto miltelia..
€599
178
Saldžiosios bulvės, turi mažiau krakmolo ir yra mažiau kaloringos. 1 a.š. saldžiųjų b..
€649
182
Špinatai yra super maistas. Juose yra gausybė maistinių medžiagų, mažai kalorijų. &Scaro..
€427
257
Rašyti
Skambinti