Savo asmenine patirtimi dalinasi Slogūnas tinklaraščio kūrėja Birutė.
Kiekviena būsima mama nėštumo metu stengiasi savimi rūpintis valgydama sveiką maistą, jei reikia, įtraukdama į savo mitybą papildomus produktus. Po gimdymo šiuos gerus įpročius svarbu išlaikyti ir vis dar nevėlu suformuoti keletą naujų, nes žindymo laikotarpis taip pat svarbus tiek mamai, tiek vaikeliui. Dalinuosi keliomis rekomendacijomis apie konkrečius produktus bei patiekalus, kurie galėtų praturtinti žindančios mamos mitybos racioną.
Avižos
Dažnai žindančioms mamoms patariama valgyti daugiau avižų. Nors nėra tvirtų mokslinių įrodymų, jog šis produktas padidintų moters pieno kiekį, yra keletas niuansų, kurie galėtų turėti netiesioginę įtaką. Avižos turi pakankamai kalorijų ir galėtų būti vadinamos komforto maistu. Valgydama tokį maistą labiau atsipalaiduoji, o tai tikrai teigiamai veikia žindymą. Be to, nuolatos valgant avižas gerėja kraujo apykaita, todėl kraujas geriau cirkuliuos ir pieno liaukose. Lepinkite save greitai paruošiamomis avižų košėmis, o jei norisi papildomų skonių, gardinkite jas džiovintais vaisiais ar vaisių milteliais.
Pilno grūdo produktai
Pilno grūdo kruopos ir patiekalai, pagaminti iš tokių kruopų, svarbūs žindančios mamos mityboje, nes juose gausu skaidulų, mineralų, vitaminų, angliavandenių, baltymų ir sveikatai naudingų nesočiųjų riebalų. Valgant pilno grūdo kruopas ilgiau juntamas sotumo jausmas, užtikrinama tinkama virškinimo sistemos veikla, be to, palaikomas tinkamas cukraus kiekis kraujyje. Manoma, kad pilno grūdo produktai skatina hormonų, atsakingų už moters pieną, gamybą.
Lapiniai žalumynai
Kopūstai, lapiniai kopūstai kale, špinatai – visos šios daržovės turi vitaminų A, C, E, K, taip pat skaidulų ir kalcio. Verta paminėti, kad mamos pienas neturi tiesioginio ryšio su jos skrandžiu, todėl nuo jūsų valgytų kopūstų kūdikiui pilvelio nepūs ir galite juos valgyti ramia sąžine. Turbūt atlaidžiau į juos žiūrėsite ir pati, nes po gimdymo pilvo pūtimas nebebus tokia opia problema. Jei rečiau keliaujate į parduotuvę šviežių lapinių daržovių, pravartu po ranka turėti išdžiovintų ir sumaltų, kad galėtumėte lengvai panaudoti gaminant sriubas, padažus ar net įvairiuose kepiniuose.
Kadangi žindančios mamos mityboje turi būti pakankamai angliavandenių bei daržovių, kurios turi daug vitaminų, saldžiosios bulvės (batatai) čia puikiai tinka. Šioje daržovėje yra daug vitamino A, kuris toks svarbus gerai regai, širdies ir plaučių stiprinimui. Užtenka suvalgyti vieną vidutinio dydžio saldžiąją bulvę ir organizmas aprūpinamas rekomenduojama vitamino A dienos doze. Batatai taip pat yra geras kalio šaltinis, o juk kalio organizmui žindymo metu reikia kiek daugiau nei įprastai.
Į savo glotnučius, rytines košes galite įtraukti papildomą ingredientą – įvairias sėklas. Sezamo sėklos yra turtingos kalciu ir variu, jos stiprina imuninę sistemą bei raudonųjų kraujo kūnelių vystymąsi. Būtent šias sėklas patartina šiek tiek susmulkinti, kad organizmas geriau įsisavintų.
Kai kurioms moterims nėštumo ir žindymo laikotarpiu pakyla cholesterolio kiekis, todėl galima paįvairinti mitybą burnočio sėklomis, kurios cholesterolio kiekį mažina. Ši dar nuo seniausių laikų naudota sėkla turi daug skaidulų ir baltymų. Apskritai, dauguma augalų sėklų yra turtingos organizmui svarbiais mineralais ir naudingaisiais riebalais, todėl laikotarpis po gimdymo yra puiki proga paragauti neragautų sėklų.
Lašiša
Kol kas kalbėjome vien apie augalinius produktus, bet vertėtų nepamiršti mėsos bei žuvies. Kai rinksitės žuvį, pirmenybę galite teikti lašišai. Tai puikus baltymų šaltinis. Lašišoje gausu vitamino B12 ir omega-3 riebalų rūgščių, kurios gali apsaugoti moterį nuo pogimdyminės depresijos. Valgydama lašišą moteris gauna dokozaheksaeno rūgšties. Tai omega-3 riebalų rūgštis, kuri yra svarbi kūdikio nervų sistemos vystymuisi.
Kelios mintys pabaigai