PATARIMAI - Plaukai, oda, nagai - Deimantė Rapalytė

Publikuota 2020-01-08

Kalbiname mitybos specialistę Deimantę RapalytęDeimantės sveikatingumo klinikos apie vitaminus gražiems ir sveikiems plaukams, nagams ir odai. ☀️

 

Gali trūkti geležies, biotino, omega-3 rūgščių ar magnio. Geležies galima rasti visose žaliose lapinėse daržovėse – lapiniuose kopūstuose, garšvose, dilgėlėse, špinatuose, pupelėse, lęšiuose, riešutuose ir sėklose, taip pat grūduose, tokiuose kaip spelta, burnotis ir bolivinė balanda. Biotino su maistu gausite valgydami avokadus, saldžiąsias bulves, įvairius riešutus ir sėklas. Omega-3 geriausias šaltinis – riebi žuvis, tačiau jeigu jos nemėgstate, tuomet valgykite graikinių riešutų, kanapių sėklų. O magnio gausite iš visų žalių daržovių ir žolelių – lapinių kopūstų, petražolių, špinatų, taip pat įvairių riešutų, sėklų, ankštinių daržovių, bananų bei natūralios kakavos.
 

Plaukams labai svarbus vitaminas A, kurio gausu moliūguose, morkose, lapiniuose kopūstuose. Taip pat svarbu įtraukti kuo daugiau B grupės vitaminų turinčių maisto produktų – įvairių kruopų, žalių lapinių daržovių. Kitas labai svarbus vitaminas yra vitaminas C, kuris apsaugo nuo laisvųjų radikalų susidarymo, jo gausu uogose – juoduosiuose serbentuose, šaltalankiuose, aronijose, braškėse. Gražiems plaukams taip pat svarbūs geležis bei omega-3 rūgštys.

 

Sausai odai svarbiausia maistinė medžiaga – tai omega-3 rūgštys. Taip pat svarbu drėkinti ją iš vidaus su daug mineralų turinčiomis daržovėmis ir vaisiais, tokiais kaip agurkai, salierai, arbūzai ar melionai. Sausa oda gali rodyti ir vitamino E trūkumą, kurį galite rasti avokaduose, alyvuogėse, migdoluose.
Riebiai odai reikia kuo daugiau gaivinančio ir vėsinančio maisto – tai visos žalios daržovės, žolelės, uogos ir vaisiai. Taip pat svarbu įtraukti tas pačias omega-3 rūgštis, nes jos balansuoja odos riebalų išsiskyrimą. Taip pat riebalų kontrolei svarbus vitaminas C, kur jo rasti jau paminėjau anksčiau.

 

Raukšlių prevencijai svarbūs vitaminai – tai A, C ir E. Taip pat labai svarbu su maistu kuo daugiau gauti ferulio rūgšties, kuri kaip antioksidantas randamas avižose, ruduosiuose ryžiuose, sėlenuose, obuolių bei apelsinų sėklose.
Su pigmentinėmis dėmėmis padės kovoti vitamino C, E ir A turintys maisto produktai.
 

Norėčiau pasidalinti kokteilio receptu sveikai odai ir plaukams:

Skanaus!